Egyéb kategória

A szülő álmát nem a gyereknek kell megvalósítania

Focista lesz, nagy teniszező, karatemester, világhírű balerina, modell, szépségkirálynő…AZ ÉN GYEREKEM!

 

Annyi mindenre vágyott a szülő is gyerekkorában. Sőt! Később is. Végül másképp alakult, és a vágy, az álom beteljesületlenül maradt.

Ha nekem nem is, a gyerekemnek még sikerülhet!

 

Tibike helyes, aranyos kisfiú, ügyes, okos éppen, mint a legtöbb hozzá hasonló 7 éves.

Orsika bájos, kedves kislány, cserfes, éppen, mint a többi 8 éves.

Tibi ügyes, de nem a fociban. Nem is szereti, ő inkább korcsolyázni járna. Oda sem azért, hogy nap, mint nap bizonyítson valakinek, hanem, hogy jól érezze magát. Hamar megszerette, hiszen az óvodával minden héten jártak a jégre, őt pedig sokszor meg is dicsérték. Volt sikerélménye, és az edző szerint tehetséges. Apa mégis a focit nyomja ezerrel, mert egy valamire való fiúnak, tudnia kell bánni a labdával. Nem is akárhogyan. No, meg apa egykor focista akart lenni, de aztán lesérült…

Orsi ügyes, de nem a balettban. Mégis odajár, noha nem szereti. Az, hogy nem „balettos” alkat, talán kevéssé számít az ő korában, de az már igen, hogy egyetlen porcikája se kívánja ezt a fajta mozgásformát. Sírva megy be minden órára, mert soha sincs sikerélménye. A tanárnő is jelezte a szülőknek, hogy talán nem kellene ennyire erőltetni, hiszen a kislány izomzata sem ideális, inkább érdemes lenne valamilyen más mozgásformát kipróbálni. De anya egykor balerina szeretett volna lenni…

Zsuzsi nagyon tehetséges úszó, de szülei mást szánnának neki. Az iskolában többször is szóltak, hogy az edző beszélni szeretne velük, mert kimagaslóan jó a mozgása vízben, de ez nem számít. Apa tornászként látná viszont, akkor is, ha a kislánya úszni szeretne, azt csinálni, amiben kifejezetten tehetséges.

Egyáltalán nem ritka jelenség, amikor a szülő a gyerekében szeretné újraélni egykori vágyait. Mivel neki nem sikerült, most őt szeretné látni a színpadon, a pályán, az ő bizonyítványa legyen kitűnő, legyen jogász, orvos, egy nagyvállalat vezetője.

A gyermek az új lehetőség, de nem a saját vágya, álma beteljesítésére, hanem a szülői vágyaké. Eközben pedig éppen egy boldogtalan gyermekkort alapoznak meg, ahol egy szorongó kislány vagy kisfiú próbál bizonyítani anyának és apának, az ő vágyai pedig szépen lassan háttérbe szorulnak, majd teljes feledésbe merülnek. Sokszor pedig már késő jön a felismerés, hogy ő nem a mi meghosszabbított létünk, hanem egy önálló, tőlünk független kis élet, saját álmokkal. 

Ezt sose feledjük! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz