Otthon a babával

Hogyan altassuk el a kisbabát?

Hiszen a babák állandóan alszanak, nem kell ide altatási tipp- gondolják most sokan, de a gyakorló anyukák jól tudják, hogy nem feltétlen ilyen egyszerű a helyzet. Mert a babák többnyire nem akkor alszanak, pláne nem hosszan és nyugodtan, amikor szeretnénk.

Igen, fontos a komfortos környezet, a megfelelő hőmérséklet, a puha, kellemesen meleg babaruha, ….a tiszta pelus, tele pocak és a nyugalom.

LiaaBébé

Mégis sokaknál kaotikusak az éjszakák. Ez tulajdonképpen teljesen természetes, hiszen a babák egészen hat hónapos korukig nem tudnak különbséget tenni éjjel és nappal között. Átaludni az éjszakát nem tudják, és ez nem is lehet elvárás velük szemben.

De kicsit könnyebbé tenni ezeket az időket talán megpróbálhatjuk!

Anyukák mesélnek most arról, ők milyen „trükköket” alkalmaznak, alkalmaztak, hogy nyugodtabban teljenek az éjszakák és nappalok.

Anita egy hat hónapos kislány édesanyja azt meséli, ő úgymond „feláldozta” magát az első évre, hogy a kicsi is és család is jól aludjon. Babája a karjaiban alszik el szoptatás közben. Ez este hosszúra nyúlik, előfordul, hogy másfél órát is igénybe vesz. Amikor az ágyába teszi a kicsit és kiosonna a szobájából, a baba mindig megébred és igényli, hogy mamája mellette legyen. Az illat és anya közelsége mellett tud újra elaludni, ilyenkor már hosszabb időre – akár 5 óra hosszára is. Ez az az idő, amikor fellélegeznek a férjével, és jut egy kis idejük magukra, egymásra.

Réka kisfia már 3 éves, ő annak idején a nagyanyáink által nagyon kedvelt pólyát választotta, abban altatta a kicsit. Ma is azt mondja, ez a módszer volt a jó, mert sokat segített babája hosszabb és nyugodtabb alvásában, mivel így kevésbé mozgott a keze-lába, a szűkebb tér pedig biztonságérzetet adott.

Éva ringatva, sétálva altatja esténként a kicsit, aki most 5 hónapos. Ez általában működik, viszont a baba éjjel szintén igényli a ringatást, ami Éva számára nehezebb, hiszen hosszan altatja vissza. Náluk így idővel más döntés született. A kiságyat egy időre felváltotta a szülői ágyhoz csatlakoztatható kiságy, így ringatatva altatás után Éva is könnyebben pihenhet.

LiaaBébé

A baba nappali altatása sem feltétlen egyszerű és könnyű feladat.

Hosszabb nappali alvásnál a babakocsi nagy segítség lehet sokaknak. Edit például hatalmas sétákat tesz, közben a baba órákig alszik a friss levegőn. A séta után a baba kipihent, ezáltal pedig nyugodt és kiegyensúlyozott.

Ugyanez igaz az autós altatásra is. Sokan pattannak kocsiba, mert a baba itt tud igazán nagyokat aludni. Ez nappal akár egészen jól is beilleszthető a családi programba, Anikóéknál azonban sokszor éjjel sem maradt más választás, mint autóba ülni, hogy végre elaludjon a kicsi. Szerencsére ez az időszak nem tartott sokáig.

Sok édesanya meséli, hogy a monton – más néven fehér – zajok sokszor hatásosabbak, mint maga a csend. Létezik olyan kisbaba, aki a hajszárító vagy a porzsívó hangjára alszik el, anyukája pedig elsőre döbbenten figyeli. Később már tudatosan alkalmazza, sikerrel.

Nem szabad elfelejteni, hogy ahány kisbaba, annyiféle természet, nehéz egyetlen általános jól működő receptet találni, de jó tudni, hogy sokféle módszer létezik. Mégis talán az anyai ösztön az, ami végül segít megtalálni az igazit, ami anyának és babájának is működik. Van, hogy idővel ezen változtatni kell, és vannak időszakok,  például fogzás, növekedési ugrás, amikor lehet, hogy éppen semmi nem működik. Fontos tudni, azonbanhogy ezek átmeneti időszakok, amelyek viszonylag gyorsan rendeződnek.

Nyugodt éjszakákat kíván a

LiaaBébé.hu!

 

Szponzorált tartalom 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz