Család

A fárasztó gyereknevelés nem jelent egyet azzal, hogy nyűg a gyerek

Sokan mégis hajlamosak összemosni …

Például: Egy anyuka több napja nem aludt, be volt/van zárva a négy fal közé, rossz az idő, nincs segítség, a gyerek is nyűgösebb a szokásosnál, se ő, se a gyerek nem aludt… Az anya fáradt, türelmetlenebb, feszültebb. Érthető.

A gyereknevelés ezen időszaka, ezek a napok igenis fárasztóak. Az anya emberből van, fárad, de ez nem jelenti azt, hogy teher, nyűg számára a gyereke. Csak éppen nehéz. Ettől még más pillanatban öleli, puszilja, mesél neki, mesél róla, hiányolja, ha nincs vele, lelkiismeret-furdalása van, ha valamit nem úgy csinál, vagy úgy érzi elrontott valamit. Sokan úgy gondolják, ha egy nő gyereket vállal, egyetlen egyszer sem hagyhatja el a száját az a szó, hogy most nehéz. Hogy fáradt vagyok, hogy éppen én sem akarom, hogy valaki váltson le kicsit. Azt várják, hogy non stop boldog és kiegyensúlyozott legyen, hiszen ő gyereket akart, vállalta, hát örüljön.
Az, hogy egy nő gyereket/gyerekeket vállal, nem kell, hogy egyet jelentsen azzal, hogy ő maga megszűnjön, mint egyes szám első személy. Mint vágyakkal, álmokkal, tervekkel rendelkező személy és élete hátralevő részében kizárólag anya legyen, aki másokért él, ő pedig megszűnik.

De lehet, hogy valaki éppen a türelmetlenebb pillanatában találkozott vele, amikor pont ingerültebben szólt a gyerekéhez, de utána öt perccel azt már nem látta, amikor megölelte a kicsit. Mégis azonnal ítélkezik, rossz anyának titulálja, olyan nőnek, akinek minek a gyerek. Könnyű ezt mondani, mintha mindenki tökéletes lenne, soha semmilyen körülmények között ne jönne ki a sodrából, nem hibázna, ne lenne ingerült.

Talán senki mást nem bántanak annyit, mint egy anyát. Attól kezdve, hogy a külvilág számára nyilvánvalóvá válik, hogy terhes, kezdődik. Miért azt mondja, hogy terhes?! Ez nem teher! Várandósság!  

Nyűg a gyerek. Amikor valaki állandóan lepasszolja, alig tölt vele időt, mese helyett minden alkalommal a tévé elé küldi, nincs ideje rá, nincs kedve végighallgatni, szinte mindig türelmetlen, zavarja a gyereke jelenléte, fontosabb számára az egyéb elfoglaltsága. Valójában tényleg az utolsó helyre sorolja az életében a gyereket, mert minden és mindenki csak saját maga után következhet.

A két helyzet azonban egészen más…

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz