Család

A gyerekek 5 legfontosabb szeretetnyelve

Minden gyerek csak arra vágyik, hogy szeressék minél jobban, hogy figyeljünk rá teljes mindenünkkel, hogy időt töltsünk vele, gondoskodjunk róla. De a szeretetnyelvük sokféle lehet, nem alkalmazható mindenkinél ugyanaz.

Szeresd úgy, hogy érezze!
Ha egy családban több gyerkőc él, szinte biztos, hogy mindegyiknek másra van szüksége. Más a szeretetnyelvük. Fiú, lány, idősebb, fiatalabb, csendesebb, vagányabb.

Ölelj engem, puszilj engem!
Szinte minden gyermek szereti, ha megölelik, hiszen azt üzeni: nagyon szeretlek Téged! Az a gyermek pedig, akinek ez a szeretetnyelve éhezi az ölelést. Lelki biztonságot, az összetartozás megnyugtató érzését adja neki.

Minőségi idő
Amikor kizárólag rá figyelsz, ő van a középpontban. Nincs senki és semmi, ami elvonhatja a figyelmedet, mert abban az időben csak ti vagytok. Igen, le kell mondani, el kell engedni dolgokat, és őt tenni az első helyre. Ha a gyermeked ezen a szeretetnyelven beszél, már a rövidebb minőségi időből is sokat merít majd, töltekezik belőle a lelke. Érezni fogja, mennyire szeretik őt, hiszen csak és kizárólag vele vannak.

Bíztató szó
Minden szó, ami biztosítja arról, hogy jó, amit csinál, hogy ügyes, hogy bátor, hogy jó úton jár, azt üzeni neki, szeretlek, rám mindig mindenben számíthatsz. Soha ne fukarkodjunk ezekkel a szavakkal, mindenki szereti, ha dicsérik, támogatják, de az a gyermek, akinek ez a fő szeretetnyelve, ebből táplálkozik, ettől erősödik az önbizalma.

Szeretnék ajándékot kapni
Sok kisgyerek imád ajándékot kapni, ezt jól tudjuk! Azt üzeni számára, ha ezt tőled kapom, te szeretsz engem nagyon. Az a gyermek, akinek ez a fő szeretetnyelve, nagyon fontos helyen tartja számon ajándékát. Nemcsak, amikor kapja, de jóval később is. Pontosan emlékszik a körülményekre, még a csomagolásra is. Neki egy apró dolog is hatalmas érték, hiszen ő kapta, mert ő fontos.

Ugye, megteszed értem?
Szeretne valamit, hogy tedd meg érte, és te megteszed. Persze nem mindent, és nem mindig. Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogy mi az, amivel valóban az ő érdekeit szolgáljuk, az az ő szeretetnyelve.
Szerintem, sok gyerek legalább három szeretetnyelven beszél a felsoroltak közül, fontos, hogy megismerjük, a miénk melyiken leginkább. Ezzel csak még inkább megerősíthetjük a vele való kapcsolatunkat, még szorosabb, még erősebb lesz.

forrás: Ross Campbell – Gary Chapman
Gyerekekre hangolva – Szeresd úgy, hogy érezze!

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz