Család

Vekerdy: A rossz lelkiismeretű szülő vásárol

Munka, még több munka, kevés idő jut a gyerekre. Szülőként persze érzi az ember, hogy nincs ez így jól, bűntudata van, ezért kompenzál. Vásárol. Pedig annyi, de annyi más módja van annak, hogy még ha kevés idő jut is rá, az igazi közös élmény legyen, olyan, ami ezer ajándékkal is felér.

Egy rövid mese, amit kettesben élünk meg. Nem hosszú idő, de annál többet ad. Elmesélni valamit, utána megbeszélni, nevetni, mert sikerült és vicces volt, szomorkodni, mert valaki elveszített valamit, vagy nem úgy sikerült, ahogy tervezte, örülni, hogy végül minden jól alakult. Hányan tekintenek éppen ilyen emlékekre vissza még felnőtt korukban is, és merítenek erőt belőle a mindennapokhoz.

Egy közös séta, amikor megfogjuk a kezét és jól átbeszéljük az élet nagy dolgait. Emlékszem, mennyi mindenről tudtunk akár egy röpke tíz perces séta alatt is beszélgetni anyukámmal. Hányszor nyugtatott, magyarázott, rakott helyre, vagy nevettetett meg.

Egy visítós-sikítós csiklandozós parti az ágyon, amikor nem azt figyeljük, hogy felrúgja-e az ágytakarót, és majd újra szépen le kell teríteni, hanem vele együtt kiengedjük a „gőzt”. Öt perc is lehet a világ.

Együtt sütni valami finomat, valami egyszerűt és gyorsat, amikor kedvére gyúrhat, nyújthat, tapicskolhat, és nem azt nézzük, hogy lisztes lesz a konyhakő, hanem, hogy mennyire klassz ez az egész és milyen jó, hogy így mosolyog.
Apróságok ugyan, de többet érnek bármilyen drága ajándéknál.

És mit mond Vekerdy tanár úr:

„Valójában nem a tárgyak felhalmozása jár negatív következményekkel – a csilingelő vödör és a nyolcadik matchbox önmagában még nem rongál. Az rongál, ami mögötte van, nevezetesen hogy a szülő nem tud megfelelő módon, vagyis játékban és mesében – mondókában, dögönyözésben, csiklandozásban, simogatásban és puszikban –, személyes érzelmet kommunikálni. Ha van dögönyözés, mondókázás, lovagoltatás, testi-lelki ölelés, akkor akár a csilingelő vödör is jöhet, és nem fog ártani. De ha helyette jön, az káros.”

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz