Család

Az ölelést nem lehet túlzásba vinni

Nem lehet! Mert minden egyes ölelés jól esik, nyugtató, bíztató, biztonságot adó, bizalmat sugárzó, érzelmi biztonságot nyújtó.

Sokan rálegyintenek: ugyan már, minek az. Nem ez a lényeg, úgysem emlékszik majd, és amúgy sem kell agyon ölelgetni őket.

Pedig az ölelés fontosságát nem szabadna alábecsülni!

Kinek ne esne jól, ha érzi, tudja, hogy fontos mások számára? Hogy számít, mit gondol, hogyan érez? Ha kedves szavakat hall, amelyek megerősítik, ha átölelik? Az ölelés biztonságot ad, vígasztal és gyógyít.
Hát még egy kisgyerek számára!

A gyerekek lételeme kellene, hogy legyen. Szakemberek szerint napi 8 ölelés, minden gyerkőcnek kijár. Ez nemcsak jól esik, de a fejlődésükben is meghatározó szerepe van.
Természetes, hogy az öleléssel a szeretetünket mutatjuk ki. Az ölelés a gyerek – szülő kapcsolatát végetlenül szorossá fűzi, a kötődést még inkább megerősíti.

Az ölelés boldogságot ad annak, aki adja, és annak, akit átölelnek. A sokszor ölelt kisgyerek kiegyensúlyozott és kevésbé szorongó lesz.

Az ölelés nyugtat. Sokan azt gondolják, hogy egy éppen hisztiző kisgyereket nem lehet megölelni, vagy nem hat rá, esetleg rossz üzenetet hordoz. Hiszen azt gondolhatja, amit tesz, az rendjén van. Pedig nincs így! Az ölelés megnyugtatja, csitítja, oldja a feszültségét.

Az ölelés oxitocint, boldogsághormont szabadít fel, ami segít a rossz érzések leküzdésében.

Ma már megdőlt az az elmélet, miszerint a túl sok ölelés, elkényezteti a gyerekeket.

A gyengéd ölelés nemcsak szükséges, egyenesen elengedhetetlen a gyerekek számára. Ráadásul az egyik legegyszerűbb módja, hogy éreztessük szeretetünket, hogy összetartozunk.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz