Család Érdekességek

Akkora telek voltak, hogy még a madarak is lehullottak a fákról

Ma már csak mutatóban kapjuk a havat, a gyerekeink jóformán alig ismerik. Ha nagy ritkán hullik is valamennyi, legkésőbb aznap délutánra el is tűnik, úgy mintha sose lett volna. Ha gyorsak vagyunk korán reggel még láthatunk valamit, de hogy kezdeni is lehetne vele valamit az sajnos nagyon régen volt.

Bojár Sándor/Fortepan
1975

Én még emlékszem mekkora havak voltak annak idején, az utcánkban derékig ért a hó, és nem a hegyen laktunk. Imádtuk, hogy oda-vissza húztak bennünket, vagy mi egymást, senkit nem érdekelt, milyen hideg van, és hogy vörösre fagyott az arcunk.

Emlékszem a csöndre, a mesevilágra, ami akkor jött el, amikor óriási hó esett éjszaka.

Fortepan/Lissák Tivadar 1946

Azon viszont még én is meglepődtem, amikor a szomszéd bácsi elmesélte, hogy az ő idejében akkora telek voltak, hogy még a madarak is megfagytak. Le is hullottak szegények a fák ágairól. A padok nem látszottak ki a hótakaró alól, az egész ma már ismeretlen világ.

Fortepan/Urban Tamás 1966

A gyerekek akkoriban fogták a korcsolyáikat, nem kellett korcsolyapálya sem, és irány az utca. Ott jéggé fagyott a hó és jókat lehetett korizni.

Volt olyan iskola is, ahol egyszerűen felöntötték az udvart és mindenki vígan csúszkálhatott rajta.

Fortepan/Klösz György 1905

A szülők nem féltették a csemetéiket, a gyerekek pedig nagyon élvezték az igazi hamisítatlan teleket, abból a hóból, amiből még hetekig megmaradó óriási hóembereket építhettek, amikor a tél még egyet jelentett a hóval.

Fortepan/Pohl Pálma 1957

Fortepan/Szerdahelyi Márk 1920

Fortepan/Lissák Tivadar 1946

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz