Család

Könnyű egy anyát leszoktatni a segítségkérésről

Ha túl sok már, ha nagyon fáradt, ha érzi, hogy nem bírja tovább, ha kell már egy kis szünet, egy kis idő a gyerekek nélkül, hát kérjen segítséget az anyuka – mondják sokan. És igazuk van, hiszen kézenfekvő megoldás.

Igen, ez lenne a legegyszerűbb és legjobb, de hiába kézenfekvő, nem mindig kivitelezhető. Sok helyen egészen egyszerűen nincs kitől segítséget kérni, míg máshol, ahol viszont lenne, egyéb körülmények miatt nem sikerül, nem lehetséges.

A legtöbb anyuka hamar megérzi, milyen más minden azután, hogy gyermeke születik. Fenekestül fordul fel az egész élete, meg kell tanulnia egy csomó új dolgot, meg kell élnie és tapasztalnia új érzéseket, olyanokat, amelyeket addig nem is ismert.

Előbb-utóbb pedig azzal is szembesül majd, milyen más minden, hogy már nem olyan szabad. Ha menni szeretne, kiszabadulni kicsit csak egyedül, vagy ketten a férjével, esetleg egy barátnővel, az bizony már másoktól függ.
Mások életétől, mások idejétől, mások kedvétől, mások jóindulatától, mások segítőkészségétől, mások hozzáállásától, mások egészségétől. Szerencsés helyzetben vannak azok, ahol vannak nagyszülők, ahol van kinek szólni, van kit hívni. Még szerencsésebb helyzetben vannak, ahol tettrekész, még jó egészségnek örvendő nagyszülők vannak, ráadásul a közelben.

Angéla azt mondja, ő helyzete közel sem ilyen ideális. Bár szerencsére mindkét szülője él még, az unoka nevelésében, a segítségben nem szívesen vesznek részt. Csak ünnepek idején találkoznak, akkor is családi körben, így nem igazán alakult ki az unoka körüli teendők segítése. Angéla nem nagyon számíthat a férjén kívül senkire, de ahogy ő fogalmaz, hozzá lehet ehhez is szokni, mert sosem volt máshogy. El nem nagyon járnak, ha mégis úgy alakul, egy kedves szomszédra bízzák most három éves kislányukat. Ez remekül működik, de csak igen ritkán, hiszen nem szívesen terhelnek senkit, pláne, aki nem is családtag.

Éva szintén nehezen boldogul, ha ügyet kell intéznie. Többnyire magával viszi két gyermekét is, akik kettő és öt évesek. Az ő esetében fiatal nagyszülőkről van szó, akik még maguk is aktívan dolgoznak, így nem tudnak igazán segíteni lányuknak, nehéz összehangolni a dolgokat.

Adrienn azt mondja, nem igazán jön ki férje édesanyjával, aki az egyetlen segítsége lehetne, ezért nem is szívesen hívja. Bár jól jönne ha lenne kire bízni kislányát úgy érzi, anyósa erősen kritikusan szemléli gyereknevelési elveit, aminek rendre hangot is ad. Így viszont már a segítség sem olyan, amilyennek szerinte lennie kéne, a békesség érdekében ezért erről többnyire lemond.

Noémi egy kisfiút nevel férjével, ő sem könnyen boldogul, ha egyedül vagy párjával menne valahova. Úgy érzi, szülei bár szívesen segítenek, még viszonylag közel is laknak hozzájuk, inkább vendégségnek tekintik az unokázást, mint valódi segítségnek. Noémi azt mondja, örülnek, ha van egy kis süti, egy kis ez meg az, ha érkeznek, noha neki inkább az lenne a jó, ha biztos kezekben tudhatná gyermekét, amíg ő nincsen odahaza. Nehezen tud elindulni otthonról, mert mindig szóval tarják, az unokához pedig kevésbé van türelmük.

Erika úgy érzi, a nagyszülők nem igazán értik, miért kéri őket arra, ne etessék kislányát agyon édességgel, amikor náluk van. Azok az alkalmak, amikor segítséget kér, többnyire vitával érnek véget, a nagyik ugyanis szeretik kényeztetni az unokát. Ezzel, ahogy Erika mondja, még nem is lenne baj, de a mennyiségre és az édességek sokféleségére nem igazán figyelnek ilyenkor, ami többször vezetett már hasfájáshoz akár hányáshoz odahaza. Ezért a szükségesnél jóval ritkábban fordul hozzájuk segítségért, jobb a békesség és a jóllét, ahogy ő fogalmaz.

A beszélgetések során több anyuka is említette, hogy a nagszülők közül van, aki az önmegvalósításra hivatkozik, ha arról kérdezik, miért látják ritkán az unoka körül.

Összességében véve az anyukák sokszor érzik úgy, jól jönne az a segítség, hiszen annyi minden van, amit gyerek nélkül könnyebb, gyorsabb lenne intézni, vagy akárcsak ledőlni kicsit, amíg valaki figyel a gyerekre. Mégis sokan inkább megoldják másképp, vagy lemondanak a segítségről, mert még mindig így tűnik könnyebbnek számukra.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz