Család

A gyerek tökéletes tükör arra, milyen szülők vagyunk

Nem jó anya, nem jó apa, túlféltő, túl nem törődő, túlszerető, kevéssé kötődő, sokan ítélnek, ítélkeznek mások felett. Az anyukák egymás között is nagyon élesen bírálják egymást, akár egy kép, egy mondat alapján, de mások által is célkeresztben vannak.

Pedig a képlet igen egyszerű. Valójában mondhat bárki bármit, mindenki a gyermeke által „ítéltettetik” meg kegyesen vagy kegyetlenül.

Legyen kicsi vagy nagy, ő a tökéletes tükre annak, mit és hogy csinálunk, csináltunk, hiszen éppen úgy fog hozzánk viszonyulni.

Ha „jól” szeretjük/szerettük, ha úgy törődünk/törődtünk vele, ahogy kell, akkor valószínűleg egy mélyen kötődő, mélyről gyökerező érzelmi kapcsolat alakul ki közte és a szülei között. Ez valóban onnan fakad, hogy anya és apa sok időt és még több szeretetet közvetít felé, törődik vele, nem muszájból, igaziból. Sok élményt biztosítnak, szereztek együtt, de kettesben is, hol az egyik, hol a mási szülő.

Egy kisgyerek ilyenkor egészen természetesen kötődik ahhoz a személyhez, aki mindezt megadja neki, nem kötelességből, nem pénzből, hanem a lelke mélyéről. Egy kisgyereken minden látszik. Látszik, mennyire és kivel boldog, kire vágyik, ki hiányzik neki, és ki nem annyira.

A „nagygyerek” pedig szintén igazi tükör. Hiszen őszinte és ragaszkodó lesz, mert ő maga is mindig őszinteséget, őszinte érdeklődést, a magánélete tiszteletben tartását, szeretet és figyelmet kapott élete folyamán. Önzetlent.

Mert a szülő – ha jól csinálja – végül nem magának, hanem az életre az életnek neveli a gyermekét, ha eljön az ideje, egy egészéges elengedést biztosít a számára, és az a gyermek, aki ilyen formán jó üzenet kapott, szívből jövő üzenetet, az jó eséllyel önzetlen marad a szüleivel szemben is, ő maga is önzetlenül fog törődni velük, ha annak eljön az ideje. 

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz