Család Érdekességek

3 mesebéli hely Magyarországon, ahova érdemes ellátogatni

Tatai fényes tanösvény – mintha a mesében járnál

2015-ben épült ki az egyedülálló cölöpsétány a páratlan szépségű lápvidék felett. A látvány igazán nem mindennapi. Cseppet sem túlzás azt állítani, hogy olyan az egész, mintha a mesében járnánk.

Egy 1350 méter hosszú fa cölöphídon sétálhatunk végig a vadregényes láperdő fölött, miközben gyöngyöző források, óriásfák, tündérrózsák vesznek bennünket körül.

Az egyik legkülönlegesebb szakasz a Nagy – Égeres, ahol egy kilátótoronyból is megcsodálhatjuk a láperdőt és élővilágát. Ez az a rész, ahol millió fatörzs áll ki a láposból, így téve még varázslatosabbá a tájat.

A sétány babakocsival, kisgyerekekkel is könnyen bejárható, számukra a tóba ívelő függőhíd és vízi játszótér a túra végén további felejthetetlen élményeket kínál.


Gánt – a marsbéli táj

Egy igazi családi program, egy igazán különleges helyen. Valóban, mintha a Marson járnánk, olyan érzésünk támad, ha a gánti Bauxitföldtani Parkba látogatunk.

Ami egyből megfogja az embert, az a színek és a formák kavalkádja. Az egykori bauxitbánya területén a sárgától a mélyvörösön át a liláig minden színben pompázik a hepehupás táj. Aprócska tavak, itt-ott vadon nőtt fácskák teszik még különlegesebbé a helyet, ami egy tanösvény mentén (3,5 km) 13 állomáson át jól bejárható és megismerhető. Érdemes sorrendben haladni, a tanösvény végére érve a táj sokmillió éves történetét is megismerjük. 

 

 

Apci Tengerszem – Széleskő-bányató – a Mátra gyöngyszeme

A páratlan szépségű gyöngyszem a Mátra lábánál található. Kristálytiszta, rendkívül mély vízével igazi látványosság lett mára, érdemes megnézni. Maga a bányató kicsi, megbújik a fák között, akár egy kis ékszer. Hangulatos erdei út vezet a tóig, a környék kirándulásra abszolút alkalmas.

A tó vize bizonyos pontjain akár 25-30 méter is lehet, a búvárok előszeretettel látogatják és merülnek a mélybe. A tavat meredek sziklafalak ölelik körbe, így még inkább vadregényes a táj.

Fentről is érdemes megcsodálni és körbejárni a tavat, mert a látvány egyedülálló. A felfelé vezető út viszont elég meredek, kicsi gyerekkel nem ajánlanám!

Az egykori bányavidék ma már helyi jelentőségű természetvédelmi körzet!

 

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz