Család

Sok szülő szerint okozott mentális problémát gyermekénél a hosszú bezártság

A felmérésben, amelyet az SOS Gyermekfalvak készített 1019 szülő bevonásával, arra voltak kíváncsiak, hogyan viselték a fiatalok a hónapokig tartó bezártságot. Az eredmény lehangoló. Sokakat nagyon megviselt ez az időszak, lelki vagy mentális problémákat okozott, de az elmagányosodás jelensége se volt ritka.

Amire a legtöbben panaszkodtak az a szokatlan fáradtság, a megkérdezettek 67 százaléka érezte így magát, de a tartós szomorúság, és az üresség érzet is 65 százalékuknál jelentkezett a pandémia alatt.

Az alvászavar a megkérdezettek 53 százalékánál fordult elő, de a reménytelenségről, pesszimizmusról – amit gyermeküknél tapasztaltak – is minden második szülő beszámolt. Sok olyan tevékenység vált érdektelenné gyerekeik számára, amelyet korábban szerettek.

Az evészavar se volt ritka, ahogy a felmérés mutatja a megkérdezett fiatalok 41 százaléka panaszkodott étvágytalanságra, harmaduknál dühkitöréssel, bezárkózással, agresszióval is szembesültek a szülők.
A szülők többsége úgy érzi, a legnagyobb gondot az okozta, hogy gyermekeik nem találkozhattak a barátaikkal, nem járhattak el szórakozni, többen – 44 százalékuk – pedig arról panaszkodott, hogy tart az otthontanulásból adódó lemaradástól.

Sokuknak lazultak vagy egyenesen megszűntek a baráti kapcsolataik. A legtöbb fiatal már várta, hogy végre visszaülhessen az iskolapadba, mindössze 27 százalékuk tanult volna továbbra is otthonról.

A házimunkába viszonylag kevés fiatal segített be, olvasni se olvastak többet, mint korábban, a szülő-gyerek kapcsolatokra azonban már kevésbé volt negatív hatással a bezártság, sőt, a megkérdezett szülők 26 százaléka szerint kifejezetten javult.

Ahogy a számok is mutatják nemcsak nekünk szülőknek, de a gyerekeinknek se volt könnyű ez az időszak, most méginkább szükségük van arra, hogy beszélgessünk, időt töltsünk velük, és meghallgassuk őket, bármiről legyen is szó, hogy mielőbb újra élhessék a régi életüket.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz