Család

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy legyen önzetlen!

Kínáld meg őt is gyümölccsel!

Engedd, hogy ő is játszon vele!

Kérdezd meg tőle, mi a baj!

Már az egészen kicsiket is tanítgatjuk, példát mutatunk számukra saját viselkedésünkkel, okosan rávezetjük őket arra, hogyan figyeljenek másokra, magyarán ne váljon majd önző felnőtt belőlük.
Talán az egyik legfontosabb, és amire, mi szülők igenis nagy befolyással lehetünk, hogy megmutatjuk a gyerekeinknek, hogyan legyenek másokra is tekintettel, hogyan törődjenek önmagukon kívül a többiekkel is. Kezdetben egészen apró dolgokkal, gesztusokkal terelgethetjük őket a helyes irányba.

A mai világ kétségtelenül azoknak kedvez, aki átlépnek másokon, akik fejüket előre szegve menetelnek feljebb és feljebb, nem törődve azzal, közben mennyi sebet ejtenek, mennyi bánatot okoznak másoknak, sokszor csak azzal, hogy észre se veszik őket, vagy kihasználják gyengeségüket, jószívüket. Hogy csak akkor van dolguk a másikkal, ha az, az ő javukat szolgálja, ha nekik kell valami.

Fontos, hogy már a gyerekek is lássák, nem az a jó, ha mindig csak önmagunkra és a közvetlen környezetünkre gondolunk, hanem másokkal is foglakozunk, tekintettel vagyunk a tágabb környezetre, sőt általunk ismeretlen emberekre is.

Mi például minden évben összekészítünk egy csomagot játékokból, kinőtt ruhákból, olyan gyerekek és családok számára, akik erre rászorulnak. Sokat beszélgetünk arról, mások miért lehetnek nehezebb helyzetben, és mi mit tehetünk értük.

Bíztassuk őket arra, hogy segítsenek másokon, ha baj van, kérdezzék meg, miben segíthetnek, ha teszem azt, az egyik osztálytársuk nem vitt magával uzsonnát, kínálják meg őt a sajátjukból. A példa nagyon fontos, mert sokkal hitelesebb, mintha csupán beszélnénk dolgokról, úgy általánosságban.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz