Család

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!”

„Azt szeretem az anyukámban, hogy jön mindig látogatni!
Azt nem szeretem az anyukámban, hogy nem visz soha haza!
Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen mindig egészséges!”

Fájóan őszinte mondatok egy 7 éves kislány, Niki szájából, aki három éve él állami gondoskodásban, nélkülözve szülei, édesanyja ölelését. Anyák napja alkalmából ő, és még sok más kisgyerek üzent, elmondták, mit szeretnek, mit nem szeretnek, és mit kívánnak távol élő anyukájuknak.

„Azt szeretem az anyukámban, hogy kedves.
Azt nem szeretem az anyukámban, hogy nincs itt velem.
Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen lakása, munkája!”

Lili még csak 6 éves, de már tudja, mit jelent anya nélkül élni, milyen úgy gyereknek lenni, hogy őt nem viszi haza soha senki, nem mesélhet, nem játszhat, nem lehet együtt az édesanyjával úgy, mint más gyerekek.
Amiben éppen olyan, mint a többiek, hogy ő is ugyanúgy szereti az anyukáját, ugyanúgy vágyik a szeretetére, az ölelésére, a simogatására, a puszijaira.

„Azt szeretem az anyukámban, hogy az anyukám
Azt nem szeretem az anyukámban, hogy itt vagyok
Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen jó!”

Bogi is csak 10 éves, havonta találkozik szüleivel, de ez egészen más, mintha mindig együtt lennének.

Hogy miért kell ezeknek a gyerekeknek távol élniük a szüleiktől?

Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Az okok általában a szülők szegénységével, megoldhatatlan lakáshelyzetével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetükkel párosulnak. Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújt nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél.

„Azt kívánom az anyukámnak, hogy bárcsak élne még!”
„Azt kívánom az anyukámnak, hogy jöjjön ide!”
„Azt kívánom az anyukámnak, hogy maradjon boldog!”

„Az SOS-ben 107 nevelőszülő gondoskodik több száz gyerekről. A gondoskodás nem csak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, hogy meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez egy komoly csapatmunkát igényel a nevelőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről minden egyes gyereknél. Mielőtt felnőnek, néhány évünk van átsegíteni őket azokon a traumákon, amelyekre egy emberöltő is kevés lenne. A képek önmagukért beszélnek” – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója. Az SOS erre a láthatatlan egy százalékra szeretné felhívni a figyelmet. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is várja nevelőszülők jelentkezését.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz