Család

Miért nem önállóbb már a gyermekem?

„A szomszéd kisfia már sokkal többet segít az anyukájának, pedig sokkal fiatalabb!”

„A gyerekem nem elég önálló, pedig koránál fogva már egy csomó mindent megcsinálhatna egyedül is!”

„Még a kabátját se veszi fel, csak ha én adom rá!”

 

Sok anyuka érzi úgy, hogy gyermeke nem elég önálló, nem segít eleget otthon, és mindennel inkább őrá vár.

Miért van ez így?

A legtöbbször azért, mert maga a szülő az, aki kezdetben – még a gyereke egészen kis korában – maga mentette fel jó néhány „munka” alól. Az ok nagyon egyszerű és valahol érthető:

mert gyorsabb, ha anya vagy apa segít (például feladja a kicsire a pulóvert, kabátot)
mert tisztább marad a konyha, ha anya eteti meg, mintha egyedül enne
mert minden sokkal egyszerűbb és könnyebb, ha anya vagy apa csinálja
mert jobb ha nem lábatlankodik a konyhában
mert kiönti a vizet, ha megpróbálja
mert kezére csukja az ajtót, ha ő akarja kinyitni
mert mindent kiborít, ha ő szeretné elővenni a kellékeket
mert gyorsabb, ha anya rak rendet a szobájában

Többnyire ezek az indokok.

Pedig a kisgyerek csak anyának szeretne segíteni, pontosabban utánozni őt. Életkorából adódóan, mindenre kíváncsi, mindent szeretne megismerni, és szeretne segíteni a maga módján. Hagyni kell(ene), ez az ő érdeke!

Igen, ez sokszor zavaró lehet, főleg, ha anya már fáradt, amúgy is harmadszorra mossa fel a konyhát, porszívóz ki, szedi össze a szétszórt tésztadarabokat. Ilyenkor inkább azt mondja, majd én megcsinálom, úgy gyorsabb, egyszerűbb, na, és tisztább marad minden. Érthető, hiszen anya főz, mos, takarít, vásárol, altat, játszik a kicsivel és millió egyéb dolgot csinál. Könnyebb azt mondani, majd én megetetem, nehogy a teljes tányér főzelék a konyhakövön végezze.

Majd én ráadom a kabátot – noha a kicsi szívesen venné fel maga – mert így a gyorsabb. Bontogatná a szárnyait, érdekli minden, nyitott az újra. Aztán később már kevésbé.
Amikor fordul a kocka, vagyis a szülő már érzi, hogy jól jönne, ha nem minden az ő dolga lenne, ha gyermeke korából adódon már többet segítene, rájön, hogy késő. Hiszen a gyerkőc már megszokta, hogy mindent anya csinál körülötte.

Pedig a kicsi gyerek nagyon gyorsan tanul. Természetesen közel sem olyan gyorsan, amennyire a fáradt szülő szeretné, beletelhet néhány hétbe, amíg „beleügyesedik”néhány dologba, például, hogy önállóan egyen, kisebb dolgokban segíthessen, csak hagyni kel(ene)l! Ez a legtöbb, amit szülőként érte és persze magunkért tehetünk, és meg is kell tennünk!

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz