Család

Ezek a varázsszavak megerősítik a gyerekeket

Léteznek azonban olyan szavak, kifejezések, gesztusok, amelyeket, ha jókor használsz, csodákat tesznek és gyorsan átlendítenek a nehéz pillanatokon mindkettőtöket. És nemcsak azért, mert mindegyik igaz, hanem, mert éreztetik, mennyire szeretjük őket, mennyire elégedettek vagyunk velük, mennyire támogatjuk őket minden helyzetben.

Mondjuk, hogy „Neked ez biztosan menni fog!”, ha bizonytalan valamiben, ha sehogy sem akar nekiállni, ha kedvetlen.

„Büszke vagyok Rád!”– ami szerintem szinte minden pillanatra igaz, amit megélünk velük. (Majdnem mindenre!)

„Olyan, jól csinálod!”

„Nagyon ügyes vagy!”

„Ez igen!”

„Tudom, hogy menni fog!”

Egy bíztató mosoly, egy simogatás, egy ölelés, egy kedves szó, mindig jól esik, ahogy nekünk felnőtteknek is, úgy a gyerekeinknek is. A pozitív visszajelzés sokkal jobb és hatékonyabb, mint bármilyen negatív kritika, vagy rosszabb esetben fenyegetés. (Nem kapsz ezt, nem kapsz azt, ha ilyen maradsz…)

Érdemes figyelni arra, hogy naponta hányszor szólunk rá ezért vagy azért, hányszor fenyítjük meg, figyelmeztetjük, mert ezek bizony nem jó irányba befolyásolják az érzelmi fejlődését, ráadásul lehet, hogy éppen az ellenkezőjét érjük el vele, mint, amit szeretnénk.

Természetesen a tiltásnak helye van, de nem szabad azonban „rászokni” arra, hogy már „csípőből” szidjuk, fenyítjük a gyereket. Ilyenkor se a düh, vagy a harag vezéreljen bennünket, sokkal inkább az, hogy valóban helyes irányt mutassunk, ebben pedig legyünk következetesek.

Az a kisgyerek (és nagyobb), akivel nap, mint nap éreztetik a szülei, hogy mennyire szeretik, hogy a tudtára adják, milyen ügyes, hogy bíztatják és erősítik, ha valami nem sikerül, mindig kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, mint a többiek, akiknek mindez nem adatik meg.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz