Család

A legfontosabb, hogy érzelmi biztonságban neveld a gyermeked

Minden arról szól, hogy csináld, hogy ne add fel, hogy verseny van. A gyerekek ebbe nőnek bele, sokszor már egészen kicsi korban, érzik, megérzik, hogy feszített a tempó.

Legyen akármilyen pici, érezni fogja, hogy pörögsz. Érezni fogja, hogy feszült vagy, hogy teljesíteni szeretnél, hogy teljesítened kell, több ponton is, képtelenség úgy tenni, úgy csinálni, mintha nem így lenne. A világ ma erről szól. Felelj meg otthon, a munkában és főleg a gyereknevelésben. Ezt írja az újság, ezt szajkózza a tévé, az internet.

A szülők tolják ezerrel, és a gyerekekre is ez a sors vár. Korán megtanulják. Sokszor már kiskorban is keményen terhelve vannak, kezdjük mindjárt a millió kütyüvel, ami hat rájuk, amit látnak, ami a kezükbe kerül. Utána a legyél jó és még jobb éreztetése.

Sokszor nem is jut idő az érzelmi nevelésre, arra, hogy lelassuljunk, hogy csak velük, csak együtt legyünk. Amikor nincs más, csak ő, csak mi. Hogy érezze, szeretve van, szeretve van, mert ő a legfontosabb nekünk.

A mai világban még inkább ezeket az érzéseket kellene a gyerekekben erősíteni, mert ebből sokszor nem jut annyi, amennyi kellene. Hogy érezzék, hozzánk tartoznak, ránk számíthatnak, történjen bármi is, mi ott vagyunk.

Hogy érzelmi biztonságban érezhessék magukat. Akkor is, ha rászólt az óvó néni, akkor is, ha rossz jegyet kapott, akkor is, ha véletlenül kiöntötte a kakaót, akkor is, ha elfelejtett leckét írni, akkor is, ha kicsúszott egy csúnya szó a száján.

Bizonyos dolgok valóban függenek a tetteiktől, bizonyos dolgoknak következményei vannak, de ezek nem az érzéseink feléjük. Mert az érzéseink egészen egyszerűen vannak, csak úgy.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz