Család Érdekességek Rólunk szól

A mese 5 pozitív hatása a gyerekekre

A gyerekek számára mese varázslat. A mesére szükségük van, és elsősorban arra, hogy a szülő meséljen neki, ne a tévé, vagy a tablet adja meg ezt az élményt.

A mese és a képzelőerő

Ha a gyerekek mesét hallgatnak, elképzelik a történetet. Ők dönthetik el, milyenek legyenek a szereplők, milyen a táj, a környezet, egy számukra elfogadható, izgalmas világot teremthetnek, ahol jól érzik magukat, és ez által nagyban fejlődik a képzelőerejük, hiszen használják a fantáziájukat.

A mese hatása a gyerekek lelkére

A gyerekek lelke törékeny kincs, amit ápolni kell. A mese erre kiváló eszköz, egy remek közös program, kinyílik előtte egy színes világ, telis-tele élményekkel, amelyek által a lelke is telítődik.

A mese és az empátia

A mese sorsokat mutat be, megismeri a szegény és a gazdag emberek világát, látja, milyen sokan szorulnak segítségre, és milyen jó érzés, amikor valaki segít a másiknak. Jó érzés, hogy a mesében általában a jó elnyeri a jutalmát, a gonosz a büntetését. A mese által megtanul együttérezni, beleérzeni emberi sorsokba, megérteni, mi, miért történik.

A mese, mint közös program

Amikor anya vagy apa mesél, talán a legjobb dolog a gyermek életében. A mesét szereti, de anyát és apát még annál is jobban. Az mesél, akit a világon a legjobban szeret. Az ő hangján szólal meg a kisnyúl, a medve, a farkas, ezáltal semmi nem olyan félelmetes, a kedves még kedvesebb. Anya és apa mellett pedig biztonságban van, ez egy remek közös program.

A mese megnyugvást hoz

A mese lezárja a napot. Segít abban, hogy a gyermek feldolgozza, majd lezárja a napját, végül pedig nyugodtan aludjon el. Általa észrevétlenül lesz jobb a kedve, ha addig nyűgös vagy feszült, vagy rosszkedvű volt valamiért, kizökkenti, és pozitív érzésekkel tölti el.

Mesélj neki minél többet, hiszen ezzel rengeteged teszel azért, hogy boldog legyen!

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz