Család Otthon a babával

A ritkán átölelt baba sírósabb lesz

Az anyai érintés, az anya közelsége, az anya illata és hangja nagyon sokat jelent a babának. Megnyugtatja, biztonságérzetet ad, elaltatja. Azok az anyukák, akik sokat veszik karjukba, sokat „babusgatják” babájukat, a legtöbbet adják neki, ami ebben a korban csak lehetséges. Ezt súgja az anyai ösztön, így érzi a legtöbb édesanya.

fotó: pixabay

Ma már azonban nemcsak az anyai ösztön, de számos kutatás is igazolja, hogy azok a kisbabák, akik sokszor vannak karban, később is nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Sarah Moore, a British Columbia Egyetem kutatója, összesen 94 kisbabát vizsgált meg otthoni környezetükben úgy, hogy a szüleik öt héten át naplót vezettek arról, mennyit van karban a csecsemőjük, mennyit iszik, eszik és alszik.

Több évvel később DNS mintát vettek ezektől a gyerekektől és kiderült, hogy nagyon sokat számít, ha a szülő nap, mint nap, többször is érezteti babájával, mennyire szereti. Megállapították ugyanis, hogy a többször babusgatott gyerekek összeszedettebbek, kiegyensúlyozottabbak, mosolygósabbak lettek ötéves korukra, mint azok a babák, akiket jóval kevesebbszer öleltek át szüleik.

Azaz édesanya tehát, aki úgy érzi, talán túl sokat veszi kézbe, túl sokat szeretgeti, túl sokat öleli át gyermekét, téved. Az anyai szeretetből soha nem lehet „túl sokat adni”a babának, hiszen az anyai szeretet amúgy is végtelen, és ezt ki is kell mutatni, éreztetni kell. Ettől az édesanya és a baba is jobban érzi magát és nemcsak baba korban, hanem sok évvel később is.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz