Család Mi, nők

Amit meg tud csinálni a gyerek egyedül, azt csinálja is meg!

Anya, vizet kérek, anya, hozd ide, anya vedd le, anya dobd ki, anya add ide, anya, tedd el, anya csináld meg…
Ha paprikás krumplit, lecsót, malacsültet nem is főznek, azért – koruknak megfelelően – egész sok mindenre képesek a gyerekek. Egyedül. Anya nélkül. Apa nélkül. Nagyi nélkül.

Persze van, hogy anya – mert általában anya- ezt nem akarja elfogadni, vagy úgy érzi, korai még, vagy egyszerűen csak jól esik kiszolgálni a gyerekeket. Az is előfordul, hogy praktikus okai vannak a „gyermek”-nek. Mert így a gyorsabb. Így az egyszerűbb. Így a könnyebb. Egy ideig. Mert ha nem kapcsol az ember időben, könnyen válhat a saját csemetéi rabszolgájává. Amikor úgy érzi, nem bírja tovább, amikor úgy érzi, valaki mentse meg, pedig valójában, aki leginkább segíthetne ezt a helyzetet megoldani, az saját maga.
Amikor már olyan dolgokat sem csinálnak meg, amikre a gyerekek már bőven képesek lennének. És nemcsak képesek lennének, hanem egyenesen el is várható.

fotó: pixabay

Anya sokszor fáradt, mert főzött, mosott, teregetett, ruhát hajtogatott. Pedig mindebben a gyerekek is sokat segíthetnek. Már egészen kis korban is meg lehet mutatni, hogyan vegyen részt bizonyos teendőkben, illetve ha nagyobbacska, hogyan szolgálja ki magát.

Anya sokszor érzi úgy, hogy ha ő nem csinálja, akkor senki sem. Vagy nem úgy sikerül, ahogy ő szerette volna. Nem lesz tökéletes. Pedig nem baj, ha teret engedünk a gyerekeinknek. Nem baj, ha hagyjuk, hogy önállósodjanak. Nem baj, ha engedjük, hogy hibázzanak. Nem baj, ha nem úgy sikerül. Nem baj, ha elsőre (másodikra és harmadikra) kiömlik az a pohár víz, a gyönyörűen kirázott helyett kis gombócban van teregetve a ruha, és ugyanilyen kis gombócok sorakoznak a szekrényben, amik rendre ki is gurulnak, amikor kinyitjuk az ajtót. Nem baj, sőt, egyenesen szükséges.

Szükséges, mert anya sem robot, a gyerkőc pedig önállósodni, tanulni vágyó kicsi ember, akinek kell a sikerélmény, akinek éppen mi mondjuk folyton, hogy majd anya megcsinálja, majd anya megy és hozza, majd anya mindent elintéz. Ő pedig elhiszi, megszokja, és úgy gondolja, anya tényleg mindent megcsinál, amire ő maga már régen képes lenne. Hagyd, hogy ő csinálja, hagyd, hogy hibázzon, hagyd, hogy örüljön, amikor sikerül. És pihenj végre.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

(1) Hozzászólás

Itt hozzászólhatsz