Család Otthon a babával Rólunk szól

Nem jó, ha anya maximalista

Most nem tudok veled játszani, nincs rá időm!

Ne tötyörögj annyit!

Vedd már fel a cipőd!

Most azonnal tegyél rendet a szobádban!

 

Főznöm kell! Mosnom kell! Vasalnom kell! Takarítanom kell! Rendet kell raknom! A tesó pelenkáját kell kicserélnem! Szinte mindenki maximalista. Mert muszáj annak lenni Elvárások a munkahelyen, a gyerekek körül, a háztartásban és nagyon fontos a férfi-női kapcsolat és a baráti kapcsolatok fenntartása is. És most még itt a COVID is…

 

 

Kb. így néz ki egy minden fronton helytállni próbáló anya a nap végére, de van, aki már az elején is. Mert, ami többeknek egyértelműen a nap eleje, addig sok anya azt se tudja, hol van olyankor. Hogy milyen évet írunk, mi a neve, és fiú-e vagy lány. Mert aludt úgy két órát, és azt sem egyhuzamban. Magyarán lehet, hogy neki éppen este van.

Nehéz elengedni bizonyos dolgokat. Nehéz elfogadni, hogy várhat a mosás, a takarítás, hogy a gyerekkel töltött idő nem időpazarlás, épp ellenkezőleg, ez az, ami fontos. Persze nem csak ez!

Nem lenne szabad senkinek sem rosszul éreznie magát vagy lelkiismeret furdalással küzdeni azért, mert ha akad egy kis szabadideje, akkor sem a konyhában könnyezik a hagyma felett, hanem elmegy kikapcsolódni. Két fenékkel üli meg a széket, nincs, aki miatt fél percenként fel kell ugrálni, két mondatot is elmond egy lendülettel. És teszem azt, figyelnek rá.

De a maximalista szülő sokszor érzi magát rosszul. Hol azért, mert éppen nem mos, hol azért mert éppen nem vasal, mert nem főz, mert nem porszívóz, mert feszülten szólt a gyerekhez, a férjéhez és már megint nem jutott idő a barátaira. Mert az élete egy hatalmas tábla egy periódusos rendszer, ahol többnyire a háztartással kapcsolatos dolgok szerepelnek. Hatékony szeretne lenni, és a gyerekekkel eltöltött idő nem tűnik annak.  Úgy érzi, ha csak ücsörög és tologatja az autót vagy babázik, akkor tulajdonképpen semmit sem csinál.

Pedig akkor teszi a legtöbbet. És nemcsak a gyerekeiért, a családért, de saját magáért is. Ha sikerül tudatosan kikapcsolni a konyhát, a fürdőszobát és a szennyest, akár csak fél órára is, már sokat tett ezért. Ha sikerül elfelejteni a porszívót, robotgépet és helyette inkább elmegy kicsit a férjével vagy a barátaival kikapcsolódni, megint csak sokat tett MINDENKIÉRT a családban. Hisz rég tudjuk, ha az anya jól van, mindenki jól van. És ez így van!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz