Mi, nők Rólunk szól

“Nincs időm depressziósnak lenni!”

  • Nem vagyok jó passzban! Állandóan sír a gyerek, éjjel alig alszom, nyolcszor kelek hozzá, reggelre olyan vagyok, mint a mosott sz@r! – panaszkodott egy anyuka ismerősöm.

fotó: unsplash

De azt is rögtön hozzátette, hogy alig meri bárkinek elmondani mit  érez valójában, mert még a hozzá legközelebb állók is azt várják, legyen boldog, hiszen nemrég lett Anya! A hallgatást akkor fogadta meg, amikor anyósa közölte vele: A depresszió anyaként olyan luxus, amire neki sohasem volt ideje!

Én éppen az ellenkezőjére kértem őt: arra, hogy mindig legyen őszinte, ne szégyellje magát még véletlenül se, és  keresse olyanok társaságát, akik pontosan tudják, miről beszél, mert hasonló cipőben járnak/jártak. Biztos vagyok benne, hogy azok, akik több évtizede voltak otthon babával, kisgyerekkel, azok is keresztülmentek mindezen, nekik is voltak rossz érzéseik, csak sokan nem akarnak már emlékezni rá, vagy máshogy emlékeznek.

Sok anya érzi úgy, hogy ha nem boldog, akkor rossz anya, valami nem stimmel vele. Nem igaz! Minden anya másképp éli meg az első időszakot, és utána az összes többit. Az a közhely, hogy „nekem nincs/nem volt időm depressziósnak lenni” az elmúlt korok meglehetősen rossz beidegződése, amit nem lenne szabad egyetlen anya felé – pláne egy amúgy is érzelmi mélyponton lévő anya felé – kommunikálni.

A depresszió nem idő kérdése. Soha nem is volt az, csak jóval kevesebbet tudtunk róla. A depresszióval, akármilyen formájáról legyen szó, nem lehet sem viccelni, sem számon kérni.

Segíteni viszont mindig érdemes! Például minél többször megkérdezni, mi a baj, miben segíthetünk és segítsünk is minél többször, mert minden anyukának jól esik, ha törődnek vele, meghallgatják, és olykor kiveszik a babát a kezéből, hogy elmehessen öt percre a fürdőszobába. Ha pedig nem megy, akkor inkább kerüljük el messziről, ne bombázzuk az unalomig ismételt réges-rég lejárt veszélyes közhelyekkel.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz