Család Ovi Suli

Köhög a gyerek tartsa otthon, Anyuka!

-Baluka egész nap köhögött, Anyuka, tartsa otthon, legyen szíves!

– Hogy-hogy köhögött? Otthon sohasem szokott!

A szelektív köhögés általános jelenség. Úgy működik, hogy a gyermek kizárólag az intézményben köhög, otthon teljesen tünetmentes. A szülők elkerekedő szemekkel hallgatják a pedagógust, hogy most mégis mi ez? Baluka hírből sem tud köhögni.

 

fotó: unsplash

 

Ha köhög a gyerek, most aztán pláne nem menjen közösségbe, mindenhonnan halljuk ezt, hát, halljuk is meg! Ne tekerjük tovább a gombot, ne váltsunk Cecíliáról a végeláthatatlan brazil sorozatra, jusson el most már végre mindenkihez, tünetes gyermek maradjon otthon!

 

A szabály az szabály. A láz, az láz, a köhögés az köhögés, a nátha az nátha. És a többi. Akkor is, ha úgy teszünk, mintha… Lehet, hogy csak visszhang volt? Talán nem is az én gyerekem? Talán csak egyetlen picike krahácsolás, talán csak a torkára ment valami szösz, talán csoda történik és holnapra elmúlik.

A remény hal meg utoljára, értem én. Én is reménykedtem, amikor a kislányomnál félreérthetetlen jelei voltak annak, hogy megfázott. Mindig tudom, ha ez történik, ismerem a gyerekeim minden köhintését, hasfájását, tudom, miből, mi lesz. Olyan vagyok már, mint egy sokat látott háziorvos. Mégis szokásomtól eltérően ezúttal imádkoztam, hogy csak most az egyszer tévedjek. Hogy az a kis csillogás az orra tövében délibáb legyen, semmi más.

Hiszen most tanulnak írni és olvasni, most építi a közösségi kapcsolatait, most nem hiányozhat egy náthával tíz napot.

Nem ez nem is az ő orra, rosszul láttam, nem csillant meg ott semmi, nem, nem és nem. Talán, mire megint odanézek eltűnik, elillan, elcsordul.

De nem. Makacsul, tagadhatatlanul megmutatkozott. És tudjuk, hogy most egy nátha is lehet bármi. Például egy álszent koronavírus, aki így próbál bejutni a gyanútlan közösségekbe, hogy ott ádáz fertőzésbe kezdjen. Náthának álcázva magát sokakat ágynak dönthet. Komolyan kell venni.

Mégis olyan különösen érzés volt, hogy gyakorlatilag egy enyhe – mert valóban még náthának is csak jóindulattal nevezethetjük – 10 napot ültünk otthon az elsősömmel. Négy napot volt tünetes, hatot teljesen tünetmentes.

Leírom, mire jutottunk a doktor néninkkel, akinek világ életemben adtam a szavára, most is. Nekem ő hiteles, szakmai és emberi ORVOS. Tehát.

Természetesen van különbség tünet és tünet között. A láz mindenképpen komoly tünet, a köhögés – különösen a száraz köhögés – megint csak az. A lényeg, hogy a nátha esetén (tehát ha se láz, se hőemelkedés, se köhögés, se semmi egyéb nincs) akkor is HÁROM TÜNETMENTES NAP szükséges ahhoz, hogy a gyerkőc újra közösségbe mehessen. Ha időközben más tünetek is jelentkeznek, az orvossal egyeztetve valószínűleg plusz otthon töltött napokra lesz szükség. Ha nem, akkor marad a három nap.

Nekünk ezzel a náthával most jól meggyűlt a bajunk. Így is- úgy is tíz napot kellett otthon maradnunk. Szerencsére nem volt az orrfolyáson kívül semmi komoly tünet, de a két hétvége miatt elhúzódott a dolog.

A jó hír, hogy hétről-hétre változik minden. A protokoll is. A nátha most kevésbé bűnös. Elég EGY TÜNETMENTES NAP, ha tényleg csak az orra folyik. Megszívtuk.

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz