Ismert anyukák

Horváth Éva: Ösztönösen készülök a szülésre

Horváth Éva várandóssága utolsó időszakában jár.  A gyönyörű kismama jól viseli ezt az állapotot, alig hízott valamit, és szinte egyáltalán nem voltak nehezebb napjai. Tudatos kismamaként szeret mindennek pontosan utánajárni, utánaolvasni, így nem igazán lehet őt, semmivel sem megijeszteni vagy riogatni. Főleg nem azzal, hogy adja oda a cicáját másnak, mert veszélyes lehet rá és babájára nézve 10 éves házi kedvence.

 

fotó: Kovács-barna Károly

Hogy viseled a várandósságod utolsó időszakát, a legtöbb kismama ilyenkor már legszívesebben menne szülni…

Mondhatnám azt, hogy megvisel, de nem lenne igaz. Leszámítva azt, hogy fáradékonyabb vagyok, kifejezetten jól érzem magam. Délutánonként lepihenek kicsit, ezek a nyugodt percek jól esnek és kellenek is. Már nem rohanok sehova, nem vállalok több szereplést, mint amennyi még jól esik. Szóval jól vagyok, köszönöm szépen.

Említetted, hogy délutánonként, ha teheted, lepihensz. Aludni tudsz még a pocakodtól?

Alapvetően elég rossz alvó vagyok, úgyhogy azt gondolom, nem lesz azzal problémám, hogy éjjel felkeljek majd a kisfiamhoz. A pocakom az alvásnál nem okoz gondot, inkább korábban tartottam attól, hogy véletlenül ráfekszem a babára, ahogy forgolódom az ágyban, hogy elnyomom őt a pocakomban. Tudom, hogy ez butaság, de én akkor is féltem. Ez persze mostanra teljesen megszűnt, hiszen már képtelenség lenne a hasamra feküdni.

fotó: Horváth Éva Official/Facebook

Évi, tudom, hogy van egy cicád immár 10 éve, a blogodon pedig nyilvánosan is kiálltál a macskatartás mellet, kismamaként is. Az ezzel kapcsolatos ’riogatásoknak’ pedig nem hiszel…

Igen. Én nagyon utánajártam ennek az egész témakörnek. Úgy gondolom, hogy senki se ajándékozza el azért a cicáját, mert kismama lesz. Annak az esélye ugyanis, hogy megfertőződik toxoplazmával, gyakorlatilag a nullával egyenlő. Ha az ember kimegy az utcára, sokkal nagyobb eséllyel kap el bármilyen más betegséget, vírust, fertőzést. A toxoplazma persze veszélyes, de elsősorban nem a macskától kaphatjuk el, sokkal inkább a nyers húsok, mosatlan zöldségek és gyümölcsök lehetnek a veszély forrásai.

Őszinte leszek, én gyerekorom óta nagy cicás vagyok. Ha az utcán látok egyet, megsimogatom, gyerekként meg is puszilgattam, nagyon szeretem őket. Sok steaket, sushit is ettem már az életem során, amelyek veszélyforrások, az eredményem szerint azonban mégsem estem át a fertőzésen. Nem vagyok tehát védett, mégsem tartok tőle, hogy bármi probléma lesz.

Mennyire változtattad meg az étrendedet – ha megváltoztattad egyáltalán, amikor megtudtad, hogy kisbabát vársz?

Nem eszem igazán egészségesen, ezt megmondom őszintén. Most, hogy elmúlt a laktóz intoleranciám és a gluténérzékenységem – félreértés ne essék, hangsúlyoznám, hogy nem a véremből múlt el, csak a tüneteim szűntek meg – most mindent eszem. A lángostól kezdve a krémes és madártejen keresztül a péksüteményekig tényleg mindent, mert ezeket nagyon kívánom, illetve a kisfiam kívánja. Az viszont biztos, hogy szülés után vissza fogok térni a korábbi étkezési szokásaimhoz, mert, ahogy olvastam a babákon való kiütések leginkább az anyuka helytelen táplálkozásának a következményei. Ha szülés után például meginnám a tejet, megenném a tejtermékeket, az az anyatejen keresztül problémákat okozhatna a kisfiamnál, ezt pedig nagyon nem szeretném.

Ahogy hallgattalak, igen tudatosan éled meg a várandósságod minden szakaszát, minden pillanatát. Olvasol, tájékozódsz, amiben csak lehet. Ennyire tudatosan készülsz a szülésre is?

Attól függ. Szülésfelkészítőre például nem jártam. Úgy gondolom, több tíz millió ember szült már előttem, ez egy természetes folyamat. Az adott pillanatban majd minden eldől, és megy a maga útján. Ha a párom ott és akkor úgy gondolja majd, akkor bent lesz velünk a szülőszobán, ha nem, vagy nem lehetséges, hogy ott legyen, akkor nem. Ezeken a dolgokon egyáltalán nem idegeskedem.

fotó: Horváth Éva Official/Facebook

Az otthonszülést és a különböző alternatív szülési lehetőségeket mindenesetre nem igazán preferálom. Nekem a biztonság a legfontosabb, úgyhogy én a kórházi körülményeket, ahol mindenre fel vannak készülve, mindenek fölé helyezem. Éppen ezért csecsemőgondozó és csecsemő elsősegély tanfolyamra is elmentem, mert nagyon fontosnak tartom. Rengeteg hasznos dolgot megtanítottak ott nekem, például, hogy mit kell tennem, ha ne adj isten leáll a baba légzése, vagy lenyel valamit. Számomra ezek nélkülözhetetlen részei voltak a babavárás időszakának, a szülésre viszont, ahogy korábban is mondtam, nem készülök különösebben. Úgy érzem, ösztönösen cselekszem majd, de úgyis a szülőszobán dől el minden.

Horváth Éva blogjába ITT olvashattok bele.

Facebook elérhetőségét pedig ITT találjátok.

 

 

 

 

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz