Érdekességek

“Ha vér folyik, már késő”

Tönkrement házasságok.  Megfélemlített nők és gyerekek.  Családon belüli erőszak. Asszonyok, akik nem mernek, vagy nem tudnak hova, kihez fordulni segítségért. Némán, rettegve tűrnek, sokszor a gyerekekkel együtt. Ha mégis segítséget kérnek, sajnos nem történik érdemi változás az életükben. Hazamennek, otthon pedig újra és újra átélik a borzalmat. Egyre reményvesztettebbek…

Zsuzsa évekig élt bántalmazó kapcsolatban, mire ki mert állni magért, igaz ehhez a barátai segítségére is szüksége volt, akik nem hagyták, hogy tovább szenvedjen. Zsuzsa testi és lelki terrorban élt a saját otthonában.

 

A gyomrom rándult össze, amikor megcsörrent a kulcs a zárban. Már nem féltem, hanem rettegtem, hogy milyen hangulatban érkezik haza a férjem. A kedvesség és meghittség már régen nem volt jelen a kapcsolatunkban, ha mégis, én abba is belehaltam. Menekülni vágytam, mégsem volt erőm kitörni. Hazudtam, ha valaki megkérdezte, miért sírok. A munkahelyemen szerepet játszottam. Nem mertem segítséget kérni. Sajnos a szüleim házassága sem volt harmonikus, apám gyakran ivott, ilyenkor anyámmal meghúztuk magunkat, nehogy felidegesítsük őt. Nekem ez az alárendelt szerep vált természetessé az életemben. Hogy a férjem mennyire agresszív, csak a házasságunk első éve után derült ki. Akkor ütött meg először. Később elnézést kért, és én megbocsájtottam. Tűrtem gyerekként, tűrtem nőként. Az egész életem félelemben telt, amiről elhittem, hogy ez jól van így. Aztán bekerültem egy új közegbe, ahol egy borzasztó jelenet után, amit a férjem rendezett már nem tudtam és nem is lehetett tovább titkolózni. Hamar kiderült minden, én is megnyíltam végre, és zokogtam. A segítséget barátok nyújtották, ők támogattak, segítettek jó albérlethez jutni, megtalálni a megfelelő embereket. De nagyon nehéz volt eddig eljutni, ha nincsenek olyan emberek szomszédok, akik nem mennek el mellettem lehorgasztott fejjel, ma is vele élnék. Ha élnék még!”

Ma Magyarországon hetente egy nő, és havonta legalább egy gyermek veszíti életét bántalmazó kapcsolatban.  Sok esetben rengeteg előjele van a közelgő tragédiának mégsem történik semmi. Mire a környezet, a hatóságok, az emberek feleszmélnek, már késő. Megtörtént a tragédia.

A NANE és a PATENT Egyesületek által most hétvégén szervezett felvonuláson nők ezrei tiltakoztak a családon belüli erőszak ellen. Az egyik transzparensen ez állt: Ha vér folyik, már késő!

Lépni kell, méghozzá időben! Még ma.

 

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz