Egyéb kategória

Bárcsak meg sem születtél volna – rejtőzködő gyerekek

Egy baráti beszélgetés kapcsán merült fel ez a téma, amikor is az egyik barátnőm megemlítette, hogy ő nem kívánt gyerek volt, ezért rá sokáig – még felnőtt korban is – jellemző volt az erős megfelelni vágyás, a mindig jót szeretnék tenni, ‘hogy örüljenek nekem, ne haragudjanak rám’ érzés. Megfelelni mindennek és mindenkinek. Főleg otthon, de az iskolában, és később a munkahelyen is.  Csendben, szófogadóan ellenni, csak nem okozni semmi galibát, semmi bajt, semmi problémát. Vajon valóban van tudományos alapja annak, hogy a nem kívánt, vagy véletlenül megfogant és megszületett gyerekek születésük után is visszahúzódóbbak lesznek? Kicsit utánaolvastam. 

 

kislany

Nagyon nem mindegy, hogy olyan gyermekről, van-e szó, akit nem terveztek, de besikeredett, és utána mégis nagyon örültek neki, vagy egy egyáltalán nem kívánt terhességről és babáról beszélünk, akit nemcsak a pocakban, hanem később is elutasított az édesanyja. Az utóbbi ugyanis valóban rosszabb esélyekkel indul az életben, hiszen az anyuka-magzat kapcsolat már a terhesség során elkezdődik. A magzat nagyon érzékeny, a legkisebb rezdülésünket, szomorúságunkat, bánatunkat, félelmünket ugyanúgy megérzi, mint örömünket.  A válasz tehát igen, a születése után kihat a gyermek későbbi életére, ha nem örömmel várták.  Ezek a gyerekek majd később felnőttek általában lelkileg labilisabbak, visszahúzódóbbak lesznek, akik haszontalannak, szerethetetlennek érzik magukat vagy éppen ellenkezőleg dühössé, dacossá, kezelhetetlenné válnak, hogy így hívják fel magukra a figyelmet.

 

vizben

Egy szomorú statisztikára is ráleltem, miszerint a nem kívánt gyerekekből lett felnőttek körében kétszer annyi az alkoholproblémákkal küzdő, mint azon felnőtteknél, akiket már a magzati korban is elfogadott az édesanyjuk. A statisztika szerint a nem kívánt gyerekek később nagyobb eséllyel válnak majd el, illetve élnek boldogtalanabb – vagy annak hitt – kapcsolatokban, mint társaik.

A nem várt gyerekek sokszor megkapják, hogy csak, azért születtél meg, mert így vagy úgy alakult…

 

baba

A szülők hajlamosak lesznek minden gondjukért őt okolni, amit a tudomására is hoznak folyamatosan. Az ilyen szülők mindig arra gondolnak, mi lett volna ha…  ha nem csúszik be ez a gyerek. Talán jobb anyagi körülmények között élnének, talán magasabb beosztásban dolgoznának, egy vélt és vágyott jövőképtől érzik megfosztva magukat a gyerek miatt.  

Az édesanyának sokszor alapvetően nehéz megélni, hogy hamarosan minden megváltozik körülöttük. Ennek számos oka lehet, például egy instabil párkapcsolat, egy rossz szülői viszony. Ha nehezen megy az elfogadás, mindenképpen érdemes, sőt szükséges pszichológushoz fordulni, aki segít feldolgozni, jobban megélni a változást. Sokszor ugyanis nem is tudatos a gyermeknek okozott lelki fájdalom, hanem tudattalan, így különösen veszélyes lehet. 

Persze azt is fontos tudni, hogy a nem kívánt gyerekekből lett felnőttek, ha idővel képesek átlépni a határaikon, az őket akadályozó belső szorongáson, félelmen, rendkívül sikeres emberekké válhatnak, és sokan válnak is, mert elképesztően kitartóak, szívósak, hiszen mindenképpen élni akartak…

 

fotó: pixabay

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz