Család Otthon a babával

Az Anyai ölelés a legjobb dolog, ami a babával történhet

Öleld át a csecsemődet minél többször, mert így hamar megnyugszik, kiegyensúlyozott lesz, biztonságban érzi magát. És nem csak akkor, ha sír. MINDIG. Mert ez rád, az édesanyjára is jó hatással lesz.

 

fotó: unsplash

 

Nekem sokan mondták korábban, hogy hagyjam minél többet a kiságyban a gyerekemet, mert akkor nekem is könnyebb lesz a napom, nem szokik majd „rám”. Lesz időm főzni, mosni, teregetni, miegymást csinálni. Ha viszont állandóan őt kell fognom, akkor bajban leszek, mert egy állandó mókuskerékben kell élnem, ami pedig sok feszültséggel jár majd.

Anyaként – pláne újszülött és még pláne első gyerekes szülőként – jut a feszültségből bőven, hiszen a fáradtság, a bezártság, a napi rutin, azért valljuk be, előbb-utóbb „lecsap” a legtöbb anyukára. De ennek nem az az oka, hogy a baba a karunkban van. Sőt. Állítom, hogy egy anyára ugyanolyan jótékonyan hat a babája közelsége, mint fordítva.

Az első hónapokban szinte egyek vagyunk, egy test, egy lélek. Engem a bizonytalanság „gyengített” el sokszor.  Vajon miért sír és mije fáj, hogy segítsek, mit tegyek?

Azt viszont azonnal éreztem, hogy rám van szüksége, nekem pedig Rá. Nemcsak ő nyugodott meg pillanatok alatt a karjaimban, de én is, hogy végre magamhoz ölelhettem. Nem gondolom, hogy ez afféle „modern” tudomány vagy túlféltés lenne, ez Anyai ösztön, ami tévedhetetlen.

Ezek a meghitt, intim pillanatok szinte mindig átsegítettek a nehezebb napokon és valójában éppen ezek maradtak meg, váltak gyönyörű emlékké. A babaillat, a kezek, amelyek mindig Anyát, a biztonságot keresik, a hangok, hogy már elégedett vagyok, mert jó helyen vagyok.

Nem, nem jó a síró babát nem felvenni, nem jó sem neki, sem az anyukának. Éppen ez az az állapot, ami az igazi feszültséget okozza majd, ami elbizonytalanít, ami rossz érzéseket okoz. A simogatás, az ölelés, a törődés, az Anya közelsége mindig a legjobb dolog, ami a babával történhet. Kevésbé lesz nyűgős, kevesebbet fog sírni, mert mindig biztonságban érzi majd magát, és ösztönösen érzi majd, hogy nincs egyedül, vigyáznak rá és nagyon szeretik.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz