Család Mi, nők

Anya típusok

Bio. Tökéletes. Túlaggódó. Laza. Túl laza. Szétszórt. Karrierista. Csak a gyereknek élő. Önmagát kereső. Ha magamat veszem alapul, több is stimmel. Vagyis egy anyuka személye nem zárja ki a több típusba való besorolást. 

Bio

100 százalék egészségtudat. Fitt, sokszor fut is a babával. Frissen facsar, teljesen kiőröl, piacozik. Otthonában feltűnően sok a zabszelet. Gyerekei csokit nem esznek, a gyümölcsöt választják.

Az enyémek a csokit. Hajlamos vagyok időnként átmenni ‘bioanyuba’, például egy cikk hatására, olyankor gyorsan  kifacsarok vagy tizenöt narancsot és futok két kört a ház körül. Ez a magas fokú egészségtudat eltart vagy két napig utána visszaáll minden a régibe. Sajnos.

Tökéletes

Nála mindig minden klappol. Külsőre makulátlan, haja jól fésült, beszárított. Jellemző rá továbbá az enyhe, igényes smink közvetlenül a szülés illetve kiadós játszóterezés után is. A lakás csili-vili. Nincs káosz. A gyerekek frissen mosott és vasalt ruhában tevékenykednek, a homokozóban általában zacskón ülnek. A vizes blokktól tiltva vannak. Ha kislánya van, sokszor habos-babosban hintázik. A csemeték etetési illetve altatási ideje sosem csúszik.

Megpróbáltam, de nem ment. Két nap után kikészültem. Ilyen nincs és mégis van. Tudom bizonyítani.

Túlaggódó 

Elég elterjedt típus. Bennem is fellelhető jó néhány jellemvonása. Ha egyet tüsszent a gyerek, rohan az orvoshoz. Ebből következően már a baba két hetes korában tökéletesen ismerik egymást a doktor nénivel. A túlaggódó anyuka továbbá arról ismerszik meg, hogy a játszótéren állandóan a gyerek mögött, mellett, alatt aggódik, csak le, el, össze, hasra ne essen. Nehéz vele beszédbe elegyedni, mert állandóan mozgásban van. Ha mégis sikerül, az csak egy olyan pillanat lehet, amikor a kicsi éppen ül és néz. Vagyis elég ritka.

Laza

Nem feszül be, ha a lakás minden pontján kajamaradékba, játékokba ütközik, netán rajtuk tapos. A gyerkőce kicsit szurtos, kicsit maszatos, kicsit rendetlen, kicsit szertelen, de ez laza anyunál így van rendben. Etetési, altatási idők csúszhatnak, nem baj. Belefér. Pont olyan jó az ebéd kettőkor is, mint délben.

Túl laza

Minden, ami a lazát jelenti, csak még inkább….

Szétszórt

Azt sem tudja, hol áll a feje. Éppen ezért, mindig minden rosszkor van rossz helyen. Többnyire otthon felejti a dolgokat. Mutat némi átfedést a túlaggódó típussal, ő is mindig rohanásban van, csak más okból. Lehet, hogy az ő gyerekei eszik éppen a homokot a játszón, amíg ő veszettül kutat valami után a babakocsiban. Általában hiába, mert otthon maradt…

Karrierista 

A munkájának élő típus, aki szülés után is azon küszködik, hogy a munkát és a gyereket valahogy összeegyeztesse. Játszótéren ritkán fellelhető, oda inkább a nagymamák, bébiszitterek viszik a csemetét. Némi átfedés tapasztalható a szétszórt típussal. Fülén szinte mindig telefon van, tárgyal, határidőnaplót töltöget. Ha ő van a gyerekekkel, időnként odaszól, hogy lassabban, csöndesebben, de egyébként – ha nem zavarják a megbeszélést – nem csinál túl nagy gondot az egészből.

A gyerekeknek élő 

A karrierista ellentéte. Szülés után találja meg igazán önmagát. Gondolatai mindig a gyerekek körül forognak. Az ő életüket szeretné minél szebbé és jobbá tenni. Ebbe időnként bele is fárad, mert nem könnyű a gyerekek életét folyton szebbé és jobbá tenni. Mindig a gyerekek közelében van, ez az ő miliője. Önfeledten dobálja a kicsit a magasba, énekel, szalad, mondókázik. Nehéz lesz megközelíteni.

Önmagát kereső 

 

Aki nem mindig találja önmagát a gyerekek kínálta zűrzavarban. Szerintem sokan vagyunk így ezzel. Ha efféle érzések törnek rám, elindulok, hogy megkeressem magamat. Ilyenkor általában egy kávézóban, butikban vagy bevásárlóközpontban leledzek, ott megleszek, és megyek haza, kisimulva, kipihentem, hogy aztán egy-két hét múlva újra elvesszek egy időre.

 

© ANYA-JAJJ

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz