Egyéb kategória

A leggyakoribb szájbetegségek csecsemő és kisgyermekkorban

A gyermekkori szájbetegségek közül én az aftával találkoztam már sajnos többször is. Éles, égő, csípő fájdalommal jár, nehéz enni, inni, amikor kialakul, mert pici hólyagok jelennek meg, elsősorban az ínyen, de előfordulhat a nyelven is. Bár ez a fertőzés csecsemőknél is elég gyakori, nálunk már nagyobbacskák voltak a gyerekek, amikor egyikük ínyén kialakult.

 

Mi az afta pontosan?

-Anya, nagyon fáj a számban belül! – mondta egyik nap a kislányom, és én tudtam, hogy valószínűleg az aftáról beszél. Gyorsan sikerült beazonosítanom a fertőzést, ugyanis elég jellegzetesek a tünetei. Jól kivehető fehéres folt jelent meg a száján belül, az ínyén, ráadásul a fehér folt körül egészen élénk piros színűvé vált az íny. Nehezen tudott enni, úgyhogy ebben a két – három napban, amíg annyira égett, kerültük a túl szilárd, meleg, fűszeres ételeket, mert ezek csak fokozták a fájdalmát. Emellett sok folyadékot adtam neki. Én általában valamilyen fertőtlenítőt is szoktam használni, főleg ecsetelőt, elég nagy ma már a választék. Ezekkel a készítményekkel, akár napokkal korábban megszűnnek a panaszok és fájdalmat is csillapítanak. Ha éppen semmi sincs otthon, de nagyon kellene valami, érdemes aloe verával kenegetni az afta felszínét, nálunk ez is bevált, mert csökkenti a gyulladást.

Ebben az időszakban nem adok diót – egyébként is csak keveset –,mert  szerintem nálunk ez okozza a problémát. Mondják még a málnára is ugyanezt, de én a málnánál szerencsére nem tapasztaltam ilyesmit.

Mi az a szájpenész és melyek a tünetei?

Csecsemőknél a szájpenész is gyakran előfordulhat, nálunk azonban nem alakult kis sohasem, bár több ismerős anyuka is panaszkodott rá. Ez a fertőzés főleg a legyengült vagy még eleve gyenge, fejletlen immunrendszert támadja meg, éppen ezért a kisbabák a legveszélyeztetettebbek. Ha a szervezetben a candida nevű gomba túlszaporodik, akkor alakul ki a szájpenész. Hüvelyi candia fertőzés esetén a baba már szülés közben is megfertőződhet, de szoptatás közben az anya melléről is származhat a fertőzés. Mivel a nagyobbacska csecsemők már mindent a szájukba vesznek, így a nem megfelelően sterilizált cumisüvegek, cumi, játékok is okozhatnak szájpenészt.

Könnyű felismerni, mert a baba nyelvét vagy a szájüreg két oldalát összefüggő fehér lepedék borítja, amit nagyon nehéz eltávolítani. A dörzsölés során akár vérezhet is. A szájpenész nem fájdalmas, de a baba ilyenkor általában nyűgős, nyugtalan, keveset eszik. Vigyázni kell a kiszáradással, fontos a megfelelő  folyadék bevitel.

Mi az ajakherpesz?

A herpesz inkább kisgyermekkorban, mint csecsemőkorban fordul elő, de ritkán a babáknál is kialakulhat. A vírust a Herpes vírus okozza, és igen fájdalmas. Egy jó barátnőm kislánya kapta el, és több mint valószínű, hogy egy baráti látogatás során fertőződött meg. Azóta sajnos többször is kialakult nála, ez egyébként jellemző a herpeszre. Általában két-három hétig is eltart, és elég fájdalmas. A száj külső részén jelenik meg, de a szájüregben is kialakulhat. Akár lázzal is járhat, de nem minden esetben. Ebben az időszakban érdemes a kicsi ruháit sűrűn fertőtleníteni, ez is segít, hogy minél gyorsabban túllegyünk a fájdalmas és igen kellemetlen betegségen.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal! Ha van kedved, gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz, és Instagramon is személyesebb tartalomért!

Itt hozzászólhatsz